Alapanyagok - Datolya
Régészeti leletek bizonyítják, hogy a datolyapálmát Mezopotámiában már Kr. e. 3500-ban termesztették, gyümölcse a Közel-Keleten azóta is fontos tápláléknak számít. A datolya helyettesítheti a cukrot, de hihetetlenül erős alkoholos italt is készítenek belőle. A szárított datolyát megőrölve lisztként használják. Kb. 100 datolyafajta létezik, ezekből mi főként az alábbiakkal találkozhatunk: az algériai Deglet Noors, a marokkói Medjools és az iráni Zahidi, Barhi, Halawi és Khadrawi fajtákkal, ezeket jellemzően már az egyesült Államokban is termesztik. A friss datolya C,- B- vitaminokban, folsavban, káliumban, rostban és vasban gazdag. Energianövelő hatása van, segít leközdeni a vérszegénységet, használják a krónikus fáradtság kezelésében és enyhe hashajtó hatása is van. Kalóriaértéke: a friss gyümölcsben: 95 kcal/ 100 g, a szárítottban 248 kcal/ 100 g.

Datolya

Datolya (Foto: hazy jenius, Flickr)
e-mail: 
jelszó:  
             Új tag
elfelejtett jelszó >>
  startlaphoz adás
Facebook csoport
  Véletlen koktélok
Cherish
A meggyet turmixoljuk szét, majd az így kapott pépet tegyük pár szem jégkockával és a többi hozzával...
Jalapa
Fogunk egy jéggel félig teli shakert, és beletöltjük a tequilát, a limelevet és a maracujanektárt. A...