Ez a csodálatos gyümölcs Costa Ricából és Dél-Mexikóból származik. Kolumbusz "fán termő dinnyének" nevezte. Súlya akár a kilenc kilót is elérheti. A spanyoloknak köszönhetően, akik a XVI. század közepén Manilán meghonosították a gyümölcsöt, ma már a trópusokon is mindenütt termelik. Ma a világ legnagyobb papajatermelője az Egyesült Államok- a legtöbb gyümölcsöt Hawaiin termelik. A fejlődő országokban létfontosságú élelem, hiszen egész évben terem. C- vitaminban és béta- karotinban gazdag, amelyet a test A- vitaminná alakít. A papain nevű emésztőenzim is értékes: miután kivonták, fogkrémekben, rágógumikban használják fel. A papaja kaviárhoz hasonlító magja keserű ugyan, de ehető. A papaja C- vitamint, béta-karotint, rostot, papaint, káliumot és foszfort tartalmaz. Antiallergén, antioxidáns, antibakteriális és méregtelenítő hatású, jót tesz az emésztőrendszernek, a bőrnek és a szemnek.
Papaja (Foto: tk yeoh, flickr)