Az őszibarack Kínából ered. Napjainkban a világ őszibarack termésének körülbelül fele Olaszországból és az Egyesült Államokból származik. Kétféle őszibarackot kölünböztetünk meg: az úgynevezett duráncit (vagyis amelyiknek a húsa maghoz kötött) és a magvaválót (amelyiknek a húsa könnyedés elválik a magtól). Tápanyagok és akítv összetevők: C- vitamin, béta-karontin, némi rost, folsav, kálium, foszfor. Antioxidáns, jót tesz az emésztőrendszernek: enyhe hashajtó, gyakorlatilag zsír-és nátriummentes. Ideális táplálék a magas koleszterinszinttől és magas vérnyomsától szenvedőknek. Úgy tartják jót tesz az idegrendszernek és segít megelőzni a degeneratív betegségeket. Kalóriaértéke: őszibarackban 36 kcal/ 100 g.
Őszibarack (Foto: Weaselmfee, Flickr)